Egészség

12 dolog, hogy a tél is örömteljes legyen

Szerencsére a nagy fagyok még nem érkeztek meg hozzánk, így van egy kis időnk, hogy felkészülhessünk rájuk.

Egy kis energia ráfordítással, sokkal örömteljesebbé tehetjük az előttünk álló telet. Ha tudatosan állunk hozzá a különböző évszakokhoz, úgy a változást érdekesnek, élvezetesnek élhetjük meg, ahelyett, hogy csak elszenvednénk a különféle hatásait.

 

 1. 1. Fokozatosan szoktassuk magunkat hozzá a hidegebb időhöz.

Állítsuk be a lakásunk hőmérsékletét elsőnek arra a fokra, amit élvezünk, majd fokozatosan vegyük egy-két fokkal lejjebb pár naponként. A testünk így akklimatizálódni tud az alacsonyabb hőmérséklethez és nagyobb ellenállást generál a megfázás, influenza ellen. Tűrőképességünk növekszik, kevesebb lesz a sokk-hatás, mikor kimegyünk az utcára. Éjszakára takarózzunk jól be és a nappalinál vegyük 5 fokkal lejjebb a hőmérsékletet. Így jobban tudunk majd aludni is.

 

         2. Készítsük fel a házat/lakást a hideg időre

Amennyiben az ablakok nem zárnak megfelelően, tegyünk takarót a két ablak közé, vagy az ablak előtti párkányra. Sokkal kevesebbet kell fűtenünk, ha nem engedjük ki a meleget.

Nézessük át a kéményt, radiátort, konvektort, egyéb fűtőrendszert, hogy megfelelően működnek-e és tisztíttassuk ki őket.

Hozzuk be a virágokat az udvarról, erkélyről.

Szerezzük be/vagy készítsük elő a szükséges eszközöket. Hólapát, jégoldó, stb. Ne akkor keresgéljük, amikor már lehullott a hó és reggel indulnánk a munkába, de nem tudunk.

Zárjuk el a kinti csapokat, hogy ne fagyjanak el. Szedjük be a locsolót, a kútból a szivattyút, tegyük el a kerti bútorokat. Legyünk igényesek és mindent úgy pakoljunk el, hogy előtte megtisztítjuk, beolajozzuk, törődünk velünk.

Zárjuk el a légkondicionálót, nézzük meg, hogy biztosan nem maradt víz a rendszerében.

Takarítsuk ki a lehullott faleveleket az ereszcsatornából, hogy az eső és az olvadó hó el tudjon folyni.

 

 1. Tegyünk ki napsütéses képeket a falra, állítsunk be nyári erdőt, mezőt, növényeket ábrázoló képet a számítógép asztalára.

A nap és a nyári növényzet látványának hiánya hatással van a kedvünkre. A nyári képek felvidítanak, aktivitásra inspirálnak, energiát adnak. Cseréljük pár naponta a képeket, hogy elkerüljük a megszokást.

 

 1. Együnk melegítő ételeket.

Télen a szervezetünknek a nyáritól eltérő ételekre van szüksége. Együnk kevesebb nyers salátát (azért valamennyit együnk az enzimek miatt is), mert az tovább lassítja az anyagcserét és hűti a szervezetet. Együnk olyan ételeket, ami melegít, ami földies energiával tölt el minket. Ilyenek például a bab, sütőben sült krumpli, gyömbér. Együnk hagymát a bacilusok és vírusok kivédéséhez. Együnk dopamint, szerotonint növelő étkeket néha, mint a csokoládé, csicseriborsó.

 1. Tervezzünk téli szabadtéri tevékenységeket.

Fontos, hogy télen is legyünk a szabad levegőn. Menjünk el korcsolyázni, síelni, építsünk hóembert, kiránduljunk el a téli erdőbe. Öltözzünk fel rétegesen, védjük a fülünket, nyakunkat, ahol sok hőt veszítünk és a kirándulás után vegyünk forró fürdőt, igyunk meleg teát, hogy kényeztessük a testünket és visszaállítsuk az egyensúlyt.

 

 

 1. 6. Növénytermesztés télen a lakásban.

Télen is jó érzés és hasznos olyan növényeket enni, amiket magunk termesztünk. A lakásban is van lehetőségünk, hogy magokat csíráztassunk (elég egy tálca és egy konyharuha hozzá), ültessünk cserépben fűszernövényeket.

 

 1. Legyünk kapcsolatban télen is a természettel, tegyünk cserepes virágokat a lakás több pontjára

A virágok nem csak oxigént termelnek, de jelenlétükkel emelik is a hely energiaszintjét. Ránézve kapcsolódhatunk a jelen pillanattal, nyugalmat sugároznak felénk.

 1. Pótoljuk a vitaminokat.

Lehetőleg olyat, amit természetes alapanyagokból készítettek, zöldségekből-gyümölcsökből vontak ki. Télen kevesebb D vitamint kapunk a napfény hiánya miatt, kevesebb zöldséget-gyümölcsöt eszünk, ezért azokat pótolni szükséges. Ha lehet, keressünk többféle vitamint, ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőt és váltogassuk, hogy mikor melyiket szedjük be. Egészítsük ki ginzenggel, echinacheával, spirulinával és más immunerősítő növénnyel.

 1. Igyunk gyógynövényteákat.

Télen is figyelni kell, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe, hiszen a testünk nagy %-a vízből áll. Fontos, hogy milyen minőségű ez a folyadék, mert kihat az egészségünkre, meghosszabbíthatja életünket, hatással van kedélyállapotunkra, energiaszintünkre is. Ha lehet jó minőségű vízből (forrásvíz) készítsünk különféle gyógynövény teákat és azt igyuk napközben. Csipkebogyótea, ginseng tea, macsakakörömtea (az ízületeinket védi), stb. Rengetegfajta növényből válogathatunk. Legjobb, ha mindig más gyógynövényt használunk.

 1. Tornázzunk rendszeresen.

Télen is kell a testet mozgatni, az energiát keringetni, az izmokat tónusban tartani – vagy tovább fejleszteni. Reggelente mozgassuk át az éjszaka bemerevedett csontrendszert, ízületeket, 10 percet rászánva átmozgathatjuk az egész testet energetizálva és nyújtva azt. Hetente legalább egyszer-kétszer szánjunk rá 1.5-2 órát, hogy alaposabban megmozgassuk magunkat. Ez erősíti az immunrendszerünket is, feltölt minket dopaminnal ezért vidámságot kelt.

 

 1. Készítsük fel az autónkat a hidegre.

Tegyünk be fagyálló ablakmosót, cseréljük ki a gumikat télire, készítsük elő a jégkaparót, fújjuk be az kulcslyukakat az ajtón. Tegyünk be egy takarót az autóba.

 1. Készítsük fel a tudatunkat a befelé fordulásra

A tél sokak számára a melankóliát jelenti, a magunkba húzódást, a visszavonulást. A hideg idő, a napfény hiánya, a bezártság érzés, a folyamatos benn-tartózkodás tovább erősíti ezt a folyamatot.

Ezért fontos, hogy felkészítsük magunkat lelkileg is a pár hónapos téli időszakra.

Végezzünk rendszeresen olyan gyakorlatokat, melyek összekapcsolnak minket a Fénnyel. Végezzünk vezetett meditációt, vizionálást. Fókuszáljunk csukott szemmel a Napra és érezzük, hogy feltölt minket melegséggel.

Tudatosítsuk az introvertált magatartás előnyeit, nézzük meg, hogy mire tudjuk kihasználni saját életünkben ezt az időszakot. Miben szeretnénk elmélyedni, amire a nyári aktív időszakban nem volt időnk.

Ha azt érezzük, hogy kezdünk lecsúszni az örömteli melankóliába, a kedélyes szomorúságba, akkor használjunk fény terápiát.

Fordítsunk energiát az önismeretre, az önfejlesztésre, használjuk ki ezt az időszakot is a tudatosságunk növelésére.

írta: BR.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.