Egészség

Ez történik a szervezetedben, ha megiszol egy pohár colát !

 

Igaz, hogy jobban érezzük magunkat egy pohár hideg Cola után, a kellemes érzést senki sem cáfolja. De tisztában vagyunk azzal, hogy milyen vegyi koktéllal terheljük meg szervezetünket?

Tíz perccel azután, hogy megittuk, a Colában lévő 10 teáskanál cukor valóságos forradalmat indít el a szervezetünkben, és csak a foszforsav az oka, hogy nem tör ránk a hányinger. A Colában található foszforsav ugyanis meggátolja, hogy a cukor teljes mértékben kifejtse hatását.

Húsz perccel később megnő az inzulinszint a vérben, és a máj az egész cukormennyiséget zsírrá alakítja.

Negyven perc után a koffein felvétele befejeződik, a pupillák kitágulnak. Növekedik a vérnyomás, amitől szédültnek és álmosnak érezzük magunkat.

Negyvenöt perc után megnő a szervezet dopamintermelése, ami fokozza az agyban a boldogságérzetet. A heroin is hasonló elven működik.

Egy óra elteltével vizelési inger jelentkezik, ennek eleget téve pedig a csontok egészsége számára fontos kalcium, magnézium, nátrium és a cink távoznak a szervezetből. Az üdítőben található teljes vízmennyiség távozik a vizelettel.

A kóla aktív adalékanyaga az ortofoszforsav (E338), amit vízmegkötő tulajdonsága miatt elsősorban húskészítményekhez (virslik, felvágottak) adagolják. A foszfátok befolyásolják a kalciumanyagcserét, túlzott fogyasztása megbontja a foszfát-kalcium egyensúlyt, ami csontritkuláshoz vezethet.

Egyes, nem kellően bizonyított kutatások szerint hiperaktivitást váltanak ki gyerekeknél. Magas savasságának köszönhetően kényelmetlen puffadást eredményez.

 

Forrástudnodkell.info

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.