Önkéntesség

Olyan önkénteseket keresünk az Élj Tudatosan Alapítványba, akik azonosulni tudnak az alapítvány alapvető célkitűzésével, azaz; hozzájárulni a tudatos életmódhoz, legyen szó egészségről, táplálkozásról, önismeretről, vásárlásról, stb.

Egyrészről az Élj Tudatosan magazinhoz keresünk önkénteseket, másrészről pedig a későbbiekben létrejövő különböző kisebb, nagyobb rendezvényekhez, fesztiválokhoz.

Az önkéntességről röviden

Az önkéntesség röviden olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként a közös jó érdekében önkéntesen végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül.

Az önkéntesség nagyon sokféle lehet, ezért nem könnyű kategóriákba sorolni, de két nagy csoportot megkülönböztethetünk.

1. Új típusú önkéntesség, mely elsősorban a tudás megszerezése, a szabadidő hasznos eltöltése, az önismeret fejlesztését szolgáló tevékenység.
2. A régi típusú önkéntesség pedig azokat a tevékenységeket soroljuk, amelyek hagyományos polgári értékekhez, szolidaritáshoz, vallási háttérhez köthetők.

A nemzetközi kutatások adatai szerint a fiatalok tudásszerzésre törekvő önkéntessége növekszik, míg a hagyományos önkéntesek száma csökken

Az önkéntesség mindenképpen sokszínű tevékenység, amelyet éppen színessége okán nehéz kategóriákba sorolni. Két csoport azonban mégis elkülöníthető egymástól: az új típusú önkéntesség elsősorban tudás megszerzésére, a szabadidő hasznos eltöltésére, az önismeret fejlesztésére szolgáló tevékenység, míg a régi típusba azokat a tevékenységeket soroljuk, amelyek a hagyományos polgári értékekhez, szolidaritáshoz, családi indíttatáshoz, esetleg vallásos háttérhez köthetők.

Nemzetközi kutatások adatai szerint a fiatalok tudásszerzésre törekvő önkéntessége növekszik, míg a hagyományos önkéntesek száma csökken.