Egészség Önismeret

Öröm

Sok helyről hallhatjuk, olvashatjuk, hogy hogyan érjük el a boldogságot, mit tegyünk, ha mindörökre boldogok akarunk lenni. A gond az a boldogság keresésével, hogy azt a hozzáállást ülteti el bennünk, hogy – a jövőben – elérhető számunkra egy olyan állapot, amikor már többé nem történik velünk semmi negatív. Ezzel a jövőbe fókuszálunk a jelen helyett, továbbá kondicionálhatunk egy elkerülő viselkedésformát.

Az életben azonban általában történnek velünk olyan dolgok, amit negatívnak minősíthetünk. Elveszthetünk szeretteinket, eltávolodhatunk barátainktól, munkahelyi konfliktusok léphetnek fel, és így tovább. Hullámvölgyeket és hullámhegyeket járhatunk meg. Beérhetnek karmikus események, felfedezhetünk önismereti fejlődésünk során árnyékokat és gyengeségeket magunkban, mely szintén nem kellemes.  Mindezek megnehezíthetik a folyamatos állandó fokozaton égő boldogságot.

Az öröm érzete azonban ideiglenes, nincs hozzáragasztva az „állandóan érezni kellene” címkéje, ezért sokkal könnyebben elérhető számunkra.

Ráadásul akármilyenek is a körülményeink és az élethelyzetünk mindig van körülöttünk ok, amiért örömet érezhetünk. A mi választásunk, hogy egy pár pillanatra ráfókuszálunk egy pillangóra, magunkba engedjük a napsugár melegét, megnyílunk egy mosoly felé.

Az öröm a mi választásunkon múlik.

Egy pár pillanat örömérzettel felemelhetjük a hangulatunkat, az energiaszintünket, megváltoztathatjuk a szemléletmódunkat, kinyithatjuk a tudatállapotunkat. Rádöbbenhetünk újra és újra, hogy akármi is történt velünk, az élet egy ajándék. Éljünk vele! 🙂

Mindennap használható kis örömforrások:

 • Járj mezítláb, feküdj le a földre – kapcsolódj a Föld stabil és támogató energiájával
 • Dicsérj meg valakit és élvezd, ahogy elönti a jó érzés
 • Maradj ki egy napot a kötelezettségekből és csak szórakozz, nézz filmet, olvass könyvet, sétálj egy parkban, ne gondolj semmilyen tennivalóra
 • Dicsérd meg magad hangosan és mondj olyan dolgokat, ami igazolja, hogy szerethető vagy, értékes vagy és elég jó vagy.
 • Simogass meg egy kis állatot és hagyd, hogy hozzád bújjon. Endorfint bocsát ki a test általa, ami azonnali örömérzetet nyújt
 • Önkénteskedj egy napot és segíts a rászorulóknak egy idősek otthonában, hajléktalan központban, árvaházban, állatmenhelyen
 • Menj el egyedül pár napra, ahol teljes csendben tudsz létezni (nincs telefon, internet, számítógép, más ember), így egy új utat találhatsz magadba-magadhoz.
 • Csinálj egy listát olyan zenékből, ami örömet okoz, ha hallgatod és minden nap játssz le egyet és énekelj vele
 • Fejezd ki a háládat valaki felé és élvezd a hatását
 • Ajándékozz el valamit otthonról, tisztább lesz a lakás és örömet is okozol, ami visszahat saját örömként
 • Menj természetbe, érezd hogy kapcsolódj a fákhoz, virágokhoz, állatokhoz. Válj eggyé velük az állandó jelenben
 • Tornázz, mozogj, táncolj. A vérkeringés serkentésével az örömérzet is keringeni fog
 • Egyél csokit, humuszt, csicseriborsót. Szerotonin és dopamin hormon segít az örömkeltésben
 • Csinálj valami újat. Beszélj egy idegennel, vegyél fel egy új ruhát, menj el egy ismeretlen helyre, egyél olyannal, akivel eddig még soha a munkahelyeden, stb.
 • Kapcsolódj. Próbálj igazán kapcsolódni ahhoz, ami épp előtted van. A számítógéphez, a telefonhoz, a késhez, amit használsz, az asztalhoz, amihez hozzáér a kezed. Mintha egy élőlény lenne és energetikailag összekapcsolódnátok. Nézz mélyen a szemébe a közelben ülő embernek.

Forrás: Berki Renáta

 Gyere el ​egy egy napos vezetett meditációs programra, ahol lehetőségünk lesz kiszakadni​​​ a m​indennapi világunk zsivalyából és túlfeszítettségéből, visszahúzódhatunk Önmagunk stabilitásába, és megerősíthetjük az Öröm forrását, hogy körülményeinktől függetlenül képesek legyünk boldogan, örömtelien létezni e világban.

P​rogram: ​30 perces vezetett meditációs ülések, ​energia felkeltése és keringetése, a test átmozgatása, láb és derék nyújtása, ebéd.

Időpont: 2017. ​október ​14​. 09.00 – 18:00
Hozzájárulási díj: 9.000 Ft, mely tartalmazza a vegetáriánus ebédet, teát és a programvezetést.
Helyszín: Budapesttől 30 km, utazás telekocsis rendszerrel.

​A létszám korlátozott, ezért kérjük, hogy a j​elentkezéshez írj emailt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.